PRÁVO – Developer prohrává boj o Malvazinky

S příchodem jara se probouzejí i developeři. Projekt Svět Na Pláni na smíchovských Malvazinkách však možná zůstane spát. 
Smlouvy, které na pozemky uzavřel developer s Prahou 5 za éry Milana Jančíka, i vydaná povolení narazily na rozhodný odpor. Místní nelitovali energie a dávají jim zatím za pravdu soudy. 


Vyhráno však obyvatelé smíchovských Malvazinek stále nemají. Zrušeno bylo sice územní rozhodnutí, a to kvůli rozporu s územním plánem, pozemky nebyly stavební, jde o park. Nájemní smlouva k pozemkům i smlouva o budoucí kupní smlouvě na ně platí, bojuje se o stavební povolení. Radnice Prahy 5 nyní zkoumá, zda od smluv může odstoupit a co by to pro ni znamenalo. 
„Výstavba v prostoru mezi ulicemi Na Pláni a K Vodojemu, kterou jsme zdědili po exstarostovi Jančíkovi, je nešťastná. Musíme si však uvědomit, že jsou zde uzavřené smluvní vztahy, a to již od roku 2006. A mně nezbývá než je respektovat. Postoupil jsem tedy celou věc právníkům a čekám na vyjádření, co jako MČ Praha 5 můžeme v této věci ještě dělat,“ sdělil Právu starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (zvolený za TOP 09). 


Developer ovšem stále inzeruje, že na jaře začne s první etapou, která má mít deset domů s více než sto byty a s podzemními garážemi. Stavební povolení zrušeno zatím nebylo. Místní se diví, jak může stavební povolení platit, když přestalo existovat rozhodnutí o umístění staveb. 


Odpůrci projektu, který má ohrožovat i školku, požádali magistrát o obnovu stavebního řízení. Jenže ten jim nevyhověl, řízení odmítl obnovit. Stavební zákon totiž podle magistrátního odboru výstavby říká, že „dojde-li ke zrušení územního rozhodnutí po právní moci stavebního povolení, územní rozhodnutí se již nevydává“. Právník odpůrců Ondřej Tošner nad takovou argumentací kroutí hlavou. Samotnou stavbu přece nelze bez jejího umístění povolit. Nicméně písemný právní názor jedné instituce může zvrátit jen instituce vyšší. „Doufáme, že ministerstvo pro místní rozvoj našemu odvolání vyhoví,“ řekl Právu Tošner. 
Příklady z praxe však ukazují, že ztráty povolení a zdlouhavé úřední pochody pro některé developery překážkou nejsou. V parku tak v listopadu padlo na dvě stovky stromů, a to přesto, že jde o biotop s chráněnými druhy, třeba s broukem roháčem, ještěrkami a slepýši. 
„Ve 2. etapě by měla být zdemolována budova školy, která je nyní prázdná, a zastavěno dětské hřiště,“ sdělila Právu Veronika Motalíková za sdružení Přátelé Malvazinek. Připomněla, že Praha 5 se rozhodla v nejbližší době do školek investovat a vybudovat 300 nových míst. Není jasné, proč by se jedna z nich měla ničit ve prospěch soukromých rezidencí, kde metr čtvereční má kvůli pěknému výhledu vyjít až na 75 tisíc korun. 


„Oprava budovy školky Na Pláni by i s případným penále za vypovězení smlouvy s developerem byla úsporné řešení,“ uvedla Motalíková.