PRÁVO – Křeček: Developer z Malvazinek nemá dostat odškodné

V deníku PRÁVO vyšel článěk o tiskové konferenci Přátel Malvazinek. Zástupce ombudsmana dává právní pohled na odškodné pro developera.

20.06.2013 – Petr Janiš – Praha – Střední Čechy – str. 10

Developerská společnost Geosan Sigma vyčíslila Praze 5, kolik peněz bude po ní požadovat, pokud radnice vypoví smlouvu ohledně pozemků pro developerský projekt na smíchovských Malvazinkách. Developer chce 140 miliónů korun, z čehož 40 miliónů je náhrada nákladů a zbytek ušlý zisk.


Radní Prahy 5 se už shodli, že jsou si vědomi „smluvních závazků uzavřených vedením MČ Praha 5 v roce 2006“. Zdejší zastupitelé by měli kauzu probrat dnes, přičemž odpůrci stavby se domáhají odstoupení od nájemní smlouvy na pozemky. „Když budou pokračovat v alibistickém přístupu a nepodniknou nic, situaci jen dále vyostří,“ řekl Martin Lepšík ze sdružení Přátelé Malvazinek. Finanční nárok Geosanu však zpochybnil zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, úřad veřejného ochránce práv v té věci vede šetření.
Developer v místě pokácel asi dvě stě stromů a připravil si oplocení, a to přesto, že soud zrušil územní rozhodnutí.
Než se to podařilo, vydal úřad Prahy 5 stavební povolení. I to bylo napadeno, ale rozhodnuto o tom není. Developer tvrdí, že stavební povolení mu stačí a rozhodnutí o umístění stavby už nepotřebuje a že může přijít o zisk. Křeček takovou konstrukci odmítl. „Je třeba zkoumat, jak k té škodě přispěl domnělý poškozený,“ uvedl Křeček s tím, že developer věděl o právních vadách čili o soudem zrušeném rozhodnutí.


To potvrdil i právník Ondřej Tošner, který zastupuje odpůrce stavby ze zdejší vilové čtvrti. Ti s developerským záměrem bojují už sedm let. „Náhrada škody se může vyčíslovat jen v případě porušení zákona a vstup městské části do smlouvy protiprávní akt není. Nehledě na to, že smlouva byla porušena z druhé strany, přinejmenším v bodě, že výstavba musí být v souladu se zákonem,“ řekl Tošner. Podle opozičního zastupitele Ondřeje Velka (SZ) by oprávněné nároky developera mohly podle sazebníku komory architektů dosáhnout 10 až 15 miliónů korun.


Jedna z etap poměrně rozsáhlého rezidenčního projektu počítá i s rušením místní školky. I proti tomu se ostře postavili místní. Hrála v tom roli cukrárna Snídejte šampaňské, která patří herečce Aně Geislerové.
„Kauzu sledujeme léta jako provozovatelé cukrárny, která vedle čerstvých dortů distribuovala i čerstvé petice,“ řekla Geislerová.