Mediální ohlasy

S povděkem kvitujeme, že se situace ohledně výstavby v lokalitě Na Pláni stále častějí objevuje v médiích. Na této stránce budou zveřejnovány odkazy na články a pořady zabývající se naší causou

Samozřejmě děkujeme všem novinářům a redaktorům, kterým není lhostejna situace v MČ Praha 5 a věnují svůj čas a energii medializaci našeho boje za zachování parku Na Pláni.

11.2013

Rozhodnutí radnice o vypovězení smlouvy se společností Geosan samozřejmě zaznamenala média

Blesk & Právo

Finance CZ: Praha 5 vypoví smlouvu s firmou Geosan o zástavbě Na Pláni

26.9. – Souhrn článků reagujících na demonstraci z minulého týdne a záznam 26. zasední MČ Praha 5

29.8. Denik.cz https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/betonova-lobby-cesta-nacerno-platne-stavebni-povoleni-20130830.html

22.8. Reakce na nepřesnosti uvedené v deníku Metro

22.8. Týden https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/bobosikova-chce-do-voleb-s-uzdravovaci-politiky_280145.html

13.8. Deník.cz https://m.denik.cz/prazsky_denik/c/na-plani-se-uz-stavi-jancikuv-kostlivec-utekl-ze-skrine-20130812.html

18.7. 2013 Právo – střední Čechy

Dopis primátorovi kvůli výstavbě v lokalitě Na Pláni

Obyvatelé Prahy 5 zaslali primátoru Prahy Tomáši Hudečkovi (TOP 09) otevřený dopis kvůli výstavbě v lokalitě Na Pláni v Praze 5. Chtějí, aby město prodej pozemku a plán výstavby prověřilo. Firma Geosan buduje na Pláni bytový komplex, podle obyvatel však protiprávně. Sdělil to zastupitel Prahy 5 Ondřej Velek (SZ). Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že se k němu dopis ještě nedostal. Na Pláni má na zelené louce vyrůst více než desítka domů. Podle odpůrců stavby by to znamenalo likvidaci zeleně i několika druhů živočichů. Při výstavbě by byla zbourána také mateřská škola.
 

16.7.2013 Právo – střední Čechy

Jančíkovy duše se vracejí na Prahu 5

Loni v létě opustila stavební úřad Prahy 5 jeho dlouholetá šéfka, architektka Eva Čechová. Zpráva to pro mnohé místní vůbec nebyla tragická, její odchod se chápal jako očista radnice od lidí spojených s érou exstarosty za ODS Milana Jančíka.
Letos by smíchovští málem mohli slavit první výročí. Nemohou však. Oslavu jim kazí zpráva, že paní architektka je na úřadu zpět. I když ne na své původní pozici, odbor po Čechové ještě stále vede Luboš Táborský.
„Ano, Ing. arch. Čechová, která se přihlásila do jednoho z výběrových řízení, byla díky svým zkušenostem a vzdělání přijata a je ve zkušební době referentkou stavebního úřadu,“ potvrdila Právu mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová. Místní si na mnohá rozhodnutí a složitá dohadování s úřadem vedeným Čechovou dobře pamatují. Patrně odtud pramení ony zkušenosti, které pomohly k úspěchu ve výběrovém řízení. Podle kritiků Čechová v minulosti osobně vydala řadu kontroverzních územních rozhodnutí a dalších opatření.
Předseda Sdružení pro ochranu příznivých životních podmínek Jan Formánek připomněl například územní rozhodnutí pro stavbu „hospodářské budovy s bytem správce“ přímo v přírodním parku Košíře-Motol, v lokalitě Šalamounka. Nevadilo, že byly porušeny předpisy.
Podobně lidé na Zlíchově dosud složitě bojují s rozhodnutími povolujícími developerskou výstavbu ve Výhledové ulici, o níž Právo informovalo.
Ačkoli vůbec nebyla vyřešena doprava materiálu do problematického místa a geologie skalnatého podloží, povolení Praha 5 vydala. A sdružení Přátelé Malvazinek má v ruce soudní rozhodnutí, které pro vady zrušilo územní rozhodnutí aktuálně hrozícímu projektu Svět na pláni. A nově i průlomové rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj. Developerovi to ovšem nevadí, opřít se může o rozhodnutí vydané stavebním úřadem ing. arch. Čechové.
Formánek označil návrat architektky, která personifikuje Jančíkovu éru, za naprosté pohrdání veřejností, přičemž ho potvrdit muselo vedení radnice v čele se starostou Miroslavem Zeleným (Uzdravme naši politiku). „Tato událost dokládá, že vedení městské části Praha 5 je s exstarostou Jančíkem stále propojeno pupeční šňůrou. Proklamace současného vedení Prahy 5, jak se zasazuje o nápravu neblahého dědictví po Jančíkovi a spol., jsou asi tak upřímné, jako snaha faulujícího fotbalisty zvednout svého protivníka znovu na nohy, přičemž mu ruku přišlápl kopačkou,“ uvedl Formánek.

***

Podle kritiků Čechová v minulosti osobně vydala řadu kontroverzních územních rozhodnutí a dalších opatření

23.7. CR7 https://www.radio.cz/fr/rubrique/panorama/une-cause-qui-unit-mobilisation-citoyenne-pour-sauver-un-parc-a-prague-5 (Panorama CR7 – Reportáž o záchraně parku Na Pláni pro Francouzské vysílání)

18.7. Ekolist https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-prahy-5-poslali-primatorovi-dopis-kvuli-vystavbe-na-plani (Lidé z Prahy 5 poslali primátorovi dopis kvůli výstavbě Na Pláni

16.7. centrum.cz – Zkazili vám výhled z okna? Soud určil, na co máte nárok (O kolik budou žádat stovky občanů lokality Na Pláni?)

10.7. Deník.cz – Dvě stovky stromů už padly. Sídliště možná přesto nebude

21.6. Český rozhlas: Kauza stavebního projektu Byty Svět v Českém rozhlasu.

19.6. 2013 Blog Václav Novák: Přísně tajné

18.6. 2013 Pražský patriot – Obživne v Praze 5 developerský kostlivec exstarosty Jančíka?

20.6. 2013 Křeček: Developer z Malvazinek nemá dostat odškodné

20.06.2013 – Petr Janiš – Praha – Střední Čechy – str. 10

Developerská společnost Geosan Sigma vyčíslila Praze 5, kolik peněz bude po ní požadovat, pokud radnice vypoví smlouvu ohledně pozemků pro developerský projekt na smíchovských Malvazinkách. Developer chce 140 miliónů korun, z čehož 40 miliónů je náhrada nákladů a zbytek ušlý zisk.
Radní Prahy 5 se už shodli, že jsou si vědomi „smluvních závazků uzavřených vedením MČ Praha 5 v roce 2006“. Zdejší zastupitelé by měli kauzu probrat dnes, přičemž odpůrci stavby se domáhají odstoupení od nájemní smlouvy na pozemky. „Když budou pokračovat v alibistickém přístupu a nepodniknou nic, situaci jen dále vyostří,“ řekl Martin Lepšík ze sdružení Přátelé Malvazinek. Finanční nárok Geosanu však zpochybnil zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, úřad veřejného ochránce práv v té věci vede šetření.
Developer v místě pokácel asi dvě stě stromů a připravil si oplocení, a to přesto, že soud zrušil územní rozhodnutí.
Než se to podařilo, vydal úřad Prahy 5 stavební povolení. I to bylo napadeno, ale rozhodnuto o tom není. Developer tvrdí, že stavební povolení mu stačí a rozhodnutí o umístění stavby už nepotřebuje a že může přijít o zisk. Křeček takovou konstrukci odmítl. „Je třeba zkoumat, jak k té škodě přispěl domnělý poškozený,“ uvedl Křeček s tím, že developer věděl o právních vadách čili o soudem zrušeném rozhodnutí.
To potvrdil i právník Ondřej Tošner, který zastupuje odpůrce stavby ze zdejší vilové čtvrti. Ti s developerským záměrem bojují už sedm let. „Náhrada škody se může vyčíslovat jen v případě porušení zákona a vstup městské části do smlouvy protiprávní akt není. Nehledě na to, že smlouva byla porušena z druhé strany, přinejmenším v bodě, že výstavba musí být v souladu se zákonem,“ řekl Tošner. Podle opozičního zastupitele Ondřeje Velka (SZ) by oprávněné nároky developera mohly podle sazebníku komory architektů dosáhnout 10 až 15 miliónů korun.
Jedna z etap poměrně rozsáhlého rezidenčního projektu počítá i s rušením místní školky. I proti tomu se ostře postavili místní. Hrála v tom roli cukrárna Snídejte šampaňské, která patří herečce Aně Geislerové.
„Kauzu sledujeme léta jako provozovatelé cukrárny, která vedle čerstvých dortů distribuovala i čerstvé petice,“ řekla Geislerová.

17.6. 2013 Pozemky na Malvazinkách řeší i ombudsman

17.06.2013 – Jakub Troníček – Praha – Střední Čechy – str. 11

Developer, který podle všeho nedodržuje podmínky projektu, nevýhodné smlouvy, soudní tahanice o stavební povolení nebo občanské protesty.
To vše provází projekt na plánovanou výstavbu bytových domů v lokalitě smíchovských Malvazinek na Praze 5, o jehož dalším osudu bude tento týden rozhodovat tamní radnice.
Příslušné smlouvy se soukromým investorem podepsal v roce 2006 někdejší kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) a podle aktuální analýzy nového vedení této městské části jsou nevýhodné a v podstatě nevypověditelné. Developer, jímž je společnost Geosan Sigma, už navíc na místě současného parku začal se stavebními pracemi. Původně projekt počítal s vybudováním tzv. startovacích bytů a město se zase zavázalo, že investorovi výhodně odprodá pozemky, na kterých má čtrnáct nových domů vyrůst. Současná podoba projektu ale s levnými startovacími byty nepočítá a městská část by na prodeji pozemků podle občanského sdružení Přátelé Malvazinek tratila až 250 mi -liónů korun.
Klíčové jednání zastupitelstva, které se má celému projektu věnovat, proběhne příští čtvrtek, příliš velký manévrovací prostor ale vedení města v tomto směru nemá.
„Radnice si nechala vypracovat právní posudek ke smluvním vztahům, které mezi městskou částí a Geosanem Sigma vznikly v roce 2006. Advokátní kancelář upozornila na možnost soudní pře s tím, že pokud se radnice rozhodne od smluv odstoupit, hrozí jí velmi vysoké škody,“ uvedla k tomu mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová.
Celou kauzou už se přitom zabýval i pražský městský soud, občané totiž zažalovali magistrát kvůli tomu, že plánovaná stavba není v souladu s platným územním plánem.
Soud jejich námitky uznal a loni v červenci Geosanu zrušil tzv. územní rozhodnutí, které je podmínkou pro získání stavebního povolení.
Jenže to už developer v době soudního verdiktu měl a podle zákona tak toto stavební povolení zůstává v platnosti.
V současné době se tím zabývá ministerstvo pro místní rozvoj a také ombudsman.
Proti projektu se dlouhodobě stavějí místní obyvatelé včetně známých osobností, jako jsou např. herci Luděk Sobota nebo Aňa Geislerová. Současný starosta Prahy 5 Miroslav Zelený z klubu Uzdravme naši politiku už dříve označil celý projekt za kostlivce ve skříni, smlouvy s Geosanem však radnice zatím nevypověděla.

9.6.2013 Česká Televize, pořad Nedej se – Konec pražské zeleně?

Další Jančíkovi kostlivci vypadávají ze skříně – nový developerský projekt v Praze 5 má likvidovat pražskou zeleň. Režie M. Slunečko

Úbytek zelených ploch v hlavním městě je alarmující. Městské části prodávají hluboko pod tržní cenou městské pozemky soukromým firmám. Přitom ve městě leží ladem stovky hektarů brownfieldů, například Rohanský ostrov, nádraží Bubny nebo Nákladové nádraží Žižkov, které jsou téměř bez zeleně. O to cennější jsou pražské parky a svahy, které slouží jako zelené plíce města.

Obyvatelé Malvazinek v Praze 5 se bouří proti záměru zlikvidovat park a mateřskou školu kvůli výstavbě 14 rezidenčních bytových domů. Už v roce 2006 soukromý investor uzavřel s bývalým starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem smlouvu o výstavbě takzvaných „startovacích bytů“ pro mladé rodiny. Prodejní cena městských pozemků byla 4.000 za metr čtvereční, což je hluboko pod tržní cenou. Dnes se na „startovací byty“ jaksi zapomnělo, developer nabízí rezidenční byty s garážemi a ostrahou i za deset milionů.

Parková zeleň, která má ustoupit výstavbě, je rekreační oblastí pro občany z širokého okolí. Proti likvidaci parku se občané brání soudní cestou, kdy jako účastníci řízení žalovali Magistrát Hl. města Prahy jako nadřízený orgán Úřadu MČ P5. Soud uznal jejich námitky v létě 2012 a zrušil rozhodnutí ve věci umístění stavby pro 1. etapu výstavby, které bylo nutným podkladem pro vydání stavebního povolení. Nejvyšší správní soud před dvěma měsíci toto rozhodnutí potvrdil. Nicméně mezitím Stavební úřad Prahy 5 již developerovi stavební povolení vydal.

K shlédnutí viz. videoarchiv

6.6.2013 Haló noviny – Brání zeleň a školku

6.6.2013 Pražský patriot – Přátelé Malvazinek i osobnosti se bouří proti výstavbě. Vedení Prahy 5 obviňují z nečinnosti

12.3.2013 Deník metro – V Malvazinkách chce stavět developer. Plácl si na to s Jančíkem